De schoolgids is een wettelijk verplicht document voor scholen en heeft als doel om ouders, verzorgers en leerlingen informatie te verstrekken over de werkwijze van de school. De schoolgids is daarmee de meest geschikte plek om alle praktische informatie te omschrijven. De schoolgids fungeert daarmee als wegwijzer voor alle belanghebbenden. Het is dan ook van groot belang dat de schoolgids aan alle inhoudelijke wettelijke vereisten voldoet. Deze blog gaat in op deze vereisten, wat deze precies inhouden en hoe een school hier invulling aan kan geven.
We behandelen alle wettelijke vereisten waar een schoolgids aan moet voldoen op basis van de Wet voortgezet onderwijs 2020 en de Wet primair onderwijs. Eerst behandelen we de algemene vereisten. Deze gelden voor alle scholen, zowel in het Primair Onderwijs (PO) als Voortgezet Onderwijs (VO). Daarnaast zijn er enkele vereisten die specifiek voor PO- of VO-scholen gelden. Deze worden beschreven onder Aanvullende vereisten voor Primair Onderwijs en Aanvullende vereisten voor Voortgezet Onderwijs.
De wettelijke vereisten zijn terug te vinden in Artikel 2.92 van de WVO 2020 en Artikel 13 van de WPO. Naast de wettelijke eisen mag een school natuurlijk altijd aanvullende informatie toevoegen in de schoolgids.
Algemene vereisten voor de schoolgids
De volgende onderdelen zijn vereist voor de schoolgids voor alle reguliere PO- en VO-scholen:
Hoe de school invulling geeft aan de ondersteuning van leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben. Bij dit onderdeel kan worden aangegeven hoe de school er, naast de basisondersteuning, voor zorgt dat ook leerlingen met grotere ondersteuningsbehoeften een plekje krijgen op de school en het aanbod kunnen volgen. Verwijs hier bijvoorbeeld naar het schoolondersteuningsprofiel of beschrijf de inzet van het samenwerkingsverband.
Het verzuimbeleid. Bij dit onderdeel kan worden benoemd wat voor beleid de school voert rondom verzuim. Belangrijk hierbij is om alle vormen van verzuim mee te nemen, zowel geoorloofd als ongeoorloofd verzuim. Welke maatregelen worden getroffen als een leerling ziek is en wat zijn de consequenties bij ongeoorloofd verzuim?
💡Let op: Vanaf 1 augustus 2025 veranderen de wettelijke vereisten voor de schoolgids. Het schoolondersteuningsprofiel (SOP) vervalt als apart document. In plaats daarvan moet de schoolgids zowel de basisondersteuningsvoorzieningen als het specifieke ondersteuningsaanbod van de school beschrijven.
Ook krijgen leerlingen een grotere rol: scholen moeten in de schoolgids vastleggen hoe zij de inbreng van leerlingen hebben verwerkt bij het opstellen van het ondersteuningsaanbod. Houd bij het opstellen van je schoolgids 2025-2026 rekening met deze nieuwe vereisten. Lees meer over deze wijzigingen in dit artikel.
Aanvullende vereisten voor Primair Onderwijs
De volgende onderdelen zijn vereist voor de schoolgids voor PO-scholen, naast de bovengenoemde algemene vereisten:
Aanvullende vereisten voor Voorgezet Onderwijs
De volgende onderdelen zijn vereist voor de schoolgids voor VO-scholen, naast de bovengenoemde algemene vereisten:
Resultaten van de doorstroming, het eindexamen en het voortijdig schoolverlaten. Bij het benoemen van de resultaten die met het onderwijsleerproces worden bereikt, moeten VO-scholen ook het percentage leerlingen dat doorstroomt naar een hoger leerjaar of een andere schoolsoort, het percentage leerlingen dat voor het eindexamen slaagt en het percentage leerlingen dat zonder diploma de school verlaat benoemen. Belangrijk hierbij is dat dit wordt gedaan per onderwijssoort en leerjaar, en dat ook hier duiding wordt gegeven aan deze resultaten.
Het beleid op lesuitval. Naast het benoemen van de geprogrammeerde onderwijstijd, zijn scholen ook verplicht om het beleid voor lesuitval op te nemen. Hierbij kunnen de getroffen maatregelen rondom onderwijstijd worden benoemd en kan worden omschreven hoe dit beleid ervoor zorgt dat leerlingen de verplichte onderwijstijd kunnen volgen.
Vaststelling en publicatie
De schoolgids moet jaarlijks worden vastgesteld, waarbij de ouder- en leerlinggeleding van de MR instemmingsrecht hebben. Zo spoedig mogelijk na de vaststelling moet de schoolgids beschikbaar worden gesteld voor de ouders, leerlingen, de medezeggenschapsraad en de inspectie.
Door het voldoen aan de wettelijke vereisten, maakt de school haar beleid en werkwijze inzichtelijk voor alle belanghebbenden. Een complete schoolgids kan ouders en leerlingen een vertrouwd gevoel geven over de school en vormt de basis voor de informatieverstrekking.
Ontdek het gemak van OnSpect
Contact opnemen
Blijf op de hoogte

Staat van het Onderwijs 2025: Leerlingen kwetsbaar in veranderende wereld

OnSpect en Onderwijs Maak Je Samen bundelen krachten

Wetsvoorstel verduidelijkt eisen ononderbroken ontwikkeling en kwaliteitszorg

Wijzigingen passend onderwijs in 2025: Leerlingen krijgen meer invloed, SOP verdwijnt

(On)voldoende naar goed: VS2 Schoolklimaat in het VO

(On)voldoende naar goed: OP4 Onderwijstijd in het VO
